سفارش تبلیغ
صبا ویژن

عوامل حواس پرتی چیست؟

حواس پرتی می تواند به اشکال مختلفی ظاهر شود. عوامل حواس پرتی مواردی هستند که توجه را از آنچه در هنگام انجام یک کار مهم است؛ دور می کنند. حواس پرتی ممکن است ناشی از عوامل متعددی از جمله موارد زیر باشد:

حواس پرتی چیست؟

حواس پرتی‌های بیرونی : شامل عوامل محیطی مانند فناوری‌های جدید که ما را به اطلاعات، سرگرمی و به یکدیگر متصل می‌کنند، سر و صدا و … می‌باشند که می ‌توانند حواس ما را به خود جلب نمایند.

حواس پرتی‌های درونی: عواملی همچون خستگی، احساس گرسنگی، نشخوار فکری، خیال بافی یا استرس از جمله موارد ذهنی و درونی هستند که می‌توانند عامل حواس پرتی شوند.

حواس پرتی‌های شناختی: همچنین زمانی که ذهن خود را از کار دور کنید؛ نیز ممکن است حواستان پرت شود. حواس پرتی های شناختی کمتر ملموس هستند و تعریف آنها دشوارتر است. عموماً حواس‌پرتی‌های شناختی زمانی اتفاق می‌افتند که توجه فرد بین دو یا چند کار تقسیم می‌شود. زمانی که چند کار را به صورت همزمان انجام می‌دهید؛ نیازهای شناختی بالا می‌رود و عملکرد و کارایی مغزی افت می‌کند و از نظر ذهنی نمی‌توانید تمرکز کنید. دراینصورت شما دائماً احساس خستگی می کنید و نمی توانید با تمام ظرفیت خود عمل کنید.

حواس پرتی تا حدی طبیعی است. اما اگر در زندگی شما حواس پرتی به یک موضوع تکراری تبدیل شده است؛ باید آن را بررسی کنید.

در اینجا چند دلیل برجسته برای حواس پرتی که ممکن است نادیده بگیرید را نیز بیان می‌کنیم:

  • در مورد افرادی که به مسائل مربوط به سلامت روان مانند اضطراب، افسردگی، اختلال کمبود توجه، بیش‌فعالی و غیره گرفتارند؛ به نظر می رسد که حواس پرتی محصول جانبی این اختلالات می‌باشد.
  • هنگامی که از نظر عاطفی بیش از حد معطل می شوید؛ معمولاً احساس می کنید حواس شما پرت شده است. این به این دلیل است که به تعویق انداختن و آسیب‌های عاطفی باعث می شود احساس خستگی کنید و به شما اجازه نمی دهد به درستی روی چیزی تمرکز کنید.
  • وقتی به اندازه کافی احساس چالش نمی کنید یا زمانی که فعالیت هایی که انجام می دهید بیش از حد یکنواخت شده اند؛ چرخه رفتاری تکراری و کسالت و بی‌حوصلگی موجب از دست دادن علاقه به فعالیت و حواس پرتی می‌شوند.
  • زمانی که انگیزه کافی نداریم یا کار به اندازه کافی پاداش ندارد.

چگونه از حواس پرتی جلوگیری کنیم؟

همیشه احتمال پرت شدن حواس وجود دارد و به همین دلیل باید انواع مختلفی از راه حل ها را برای مقابله با حواس پرتی شناسایی کنیم که در سطوح مختلف افراد مختلف به آن دسترسی پیدا می کنند. 10 راه حل برای کمک به کاهش حواس پرتی و افزایش تمرکز عبارتند از:

حواس پرتی چیست؟

  • خودمراقبتی را در الویت قرار دهید: زمانی را برای مراقبت از سلامت جسمی و روانی خود مانند ورزش روزانه، غذا خوردن به موقع و خواب کافی در نظر بگیرید. به یاد داشته باشید که بدن سالم یعنی ذهن سالم. هنگامی که بدن بیمار است یا ذهن افسرده می شود؛ تمرکز ممکن است دشوار باشد.
  • روال انجام کارها را تغییر دهید: چرخه کسالت خود را بشکنید و راه های خلاقانه ای برای انجام وظایف روزانه خود بیابید.
  • با یک متخصص سلامت روان در ارتباط باشید: به هر گونه مشکلی در رابطه با سلامت عاطفی خود رسیدگی کنید. درمان برای ذهن مانند آبگرم برای بدن و مدیتیشن برای ذهن است.
  • عوامل حواس پرتی را خاموش کنید: ممکن است برای هر کاری در تلفن‌ هوشمند یا برنامه‌های دسکتاپ خود اعلانی تنظیم کرده باشید؛ اما در بیشتر مواقع اعلان‌های دستگاه‌های الکترونیکی تنها به حواس پرتی می‌افزایند. بنابراین بهتر است بررسی آنها را محدود کنید و در نظر داشته باشید که استفاده صحیح و کنترل شده از فناوری می‌تواند به کاهش حواس‌پرتی‌ها و افزایش تمرکز شما کمک کند.
  • راحت باشید: راحتی را می توان با لباس، صندلی، موسیقی، دمای اتاق یا محل کار تعیین کرد. دانستن اینکه چه محیطی شما را راحت و در عین حال متمرکز می کند می تواند به شما در حفظ تمرکز در طول روز کاری کمک کند.
  • مدیتیشن تمرین کنید: مدیتیشن به ذهن شما کمک می‌کند تا افکار مزاحم را رها کند و روی یک چیز متمرکز شود. برای شروع، روزی سه تا پنج دقیقه آرام در مکانی بنشینید. چشمان خود را ببندید و تا 34 بشمارید. ممکن است در ابتدا دشوار باشد زیرا ذهن تمایل دارد به سمت افکار دیگری سرگردان شود. صرفاً رها کردن آن فکر بدون قضاوت شخصی و شمارش مجدد می‌تواند به شما کمک کند تا به مسیر درست برگردید. در حین انجام این تمرین به هر گونه احساسی که دارید توجه کنید.
  • پیاده روی کنید: هر زمان که از کار خسته شدید؛ دور شدن از محیط کار می تواند به افزایش تمرکز شما کمک کند. حتی یک پیاده روی کوتاه در محدوده محل کار می تواند به شادابی بدن و ذهن کمک کند. استراحت می تواند به شما کمک کند پس از بازگشت دوباره روی کار بعدی تمرکز کنید.

اهداف کوچکتر تعیین کنید: اهداف بزرگ به کسی کمک نمی کنند تا روی انجام کارهای مهم تمرکز کند. در نظر بگیرید که همه اهداف را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید که می توان آنها را راحت تر به انجام رساند. به این ترتیب برای انجام این کارهای کوچک مدت زمان کوتاه‌تری به تمرکز نیاز خواهید داشت که ممکن است به معنای افزایش شانس برای تکمیل کار باشد.

منبع: https://alirezaniknam.com/what-is-distraction/